U trendu

Radnici Zastave INPRO i dalje štrajkuju gladju

Radnici sa invaliditetom, koji od 11. oktobra štrajkuju gladju u pogonima fabrike Zastava INPRO, danas su odbili da prekinu protest i najavili da će ga nastaviti ukoliko ne dodje do pozitivnog pomaka u rešavanju njihovih zahteva.

U Zastava INPRO štrajk gladju započelo je 28 radnika sa invaliditetom i to zbog neisplaćenih zarada, zahteva da se poboljša socijalni program, sumnji u rad rukovodstva i privatizaciju dela fabrike koji je kupio francuski partner Trigano

Predsednik Štrajkačkog odbora, Stevan Pušonja je rekao agenciji Beta da je najavljeno da će sa štrajkačima da razgovaraju predstavnici ministarstava rada i privrede čija se poseta očekuje do kraja sedmice.

Pušonja je rekao da su štrajkači danas odbili da prekinu štrajk gladju i da su nastavii proteste na radnom mestu, dodavši da su oni u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

„Zavlačili su nas sve vreme štrajka gladju. Sada nam stižu i pretnje  iz rukovodstva da ćemo morati da izadjemo iz dela fabrike gde štrajkujemo jer će i on da pripadne firmi Trigano. Govore nam i da nećemo da primimo platu za vreme za koje smo bili u štrajku“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nije ispunjeno ni ono što je na početku štrajka bilo obećano u razgovoru sa predstavnicima ministarstava rada i privrede, a nisu isplaćene u predvidenim rokovima dve trećine plate za avgust, kao i preostali deo zarade za septembar.

„Nismo dobili nikakve garancije da će naš socijalni program da bude poboljšan a iz rukovodstva fabrike su nam saopštili da je ponuda ostala ista, odnosno 200 evra po godini radnog staža“, rekao je Pušonja.

On je dodao da su štrajkači obezbedili potrebnu lekarsku dokumentaciju za podnošenje zahteva za invalidsku penziju, ali da čekaju na odluku o socijalnom programu.

Pušonja je rekao i da je većina štrajkača u medjuvremenu saznala da im je uplaćivan manji iznos za doprinose u odnosu na primanja  a zbog čega bi im i eventualne penzije bile umanjene.

„Radnici su spremni da zbog umanjenih dopisnosa podnesu prijave nadležnom sudu“, rekao je Pušonja.

U fabrici Zastava INPRO radi 132 radnika od kojih je većina sa invaliditetom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike