Radnicima FAP-a ponudjeno 200 evra za godinu staža

Ministarstvo privrede Srbije juče je saopštilo da država radnicima Fabrike automobila Priboj (FAP) može da isplati otpremnine od 200 evra po godini staža.

Na sastanku sa rukovodstvom FAP-a predstavnici tog ministarstva su ukazali da ne postoje zakonske mogućnosti da se radnicima te kompanije isplate veće otpremnine, kao ni zaostale plate, a to bi bilo i nepravedno prema radnicima ostalih preduzeća koji su dobrovoljno otišli iz firmi uz socijalne programe.

U saopštenju je navedeno da bilo koju naknadu za radnike, mimo one koju država isplaćuje u skladu sa propisima, preduzeće može radnicima da isplati iz redovnog poslovanja i sopstvenih izvora.

Na sastanku je potvrdjeno da je lokalna samouprava izrazila spremnost da pruži doprinos u rešavanju problema u FAP-u.

“Ukoliko opština Priboj pronadje interes i postigne dogovor sa FAP-om, postoji mogućnost da ova saradnja bude u funkciji rešenja pojedinih zahteva radnika”, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede i dodaje da će razgovori sa rukovodstvom FAP-a i predstavnicimna lokalnih vlasti biti nastavljeni do konačnog i uspešnog rešenja statusa tog preduzeća.

FAP je jedno od preduzeća u restrukturiranju kojima krajem maja ističe zaštita od naplate poverilaca, od kojih je država najveći.

(Beta)

Ostavite komentar