Radnicima FAP-a ponudjeno 200 evra za godinu staža

Foto: Beta

Ministarstvo privrede Srbije juče je saopštilo da država radnicima Fabrike automobila Priboj (FAP) može da isplati otpremnine od 200 evra po godini staža.

Na sastanku sa rukovodstvom FAP-a predstavnici tog ministarstva su ukazali da ne postoje zakonske mogućnosti da se radnicima te kompanije isplate veće otpremnine, kao ni zaostale plate, a to bi bilo i nepravedno prema radnicima ostalih preduzeća koji su dobrovoljno otišli iz firmi uz socijalne programe.

U saopštenju je navedeno da bilo koju naknadu za radnike, mimo one koju država isplaćuje u skladu sa propisima, preduzeće može radnicima da isplati iz redovnog poslovanja i sopstvenih izvora.

Na sastanku je potvrdjeno da je lokalna samouprava izrazila spremnost da pruži doprinos u rešavanju problema u FAP-u.

„Ukoliko opština Priboj pronadje interes i postigne dogovor sa FAP-om, postoji mogućnost da ova saradnja bude u funkciji rešenja pojedinih zahteva radnika“, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede i dodaje da će razgovori sa rukovodstvom FAP-a i predstavnicimna lokalnih vlasti biti nastavljeni do konačnog i uspešnog rešenja statusa tog preduzeća.

FAP je jedno od preduzeća u restrukturiranju kojima krajem maja ističe zaštita od naplate poverilaca, od kojih je država najveći.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar