U trendu

Radnik Integrala: Težak teren, izborićemo se sa kosinom

PREDEJANE -Građevinska firma iz Republike Srpske Integral Inženjering izvodi radove na sanaciji potporne konstrukcije u blizini mosta Predejane, gde će napraviti galeriju i obezbediti tzv. Kosinu 2 od obrušavanja, a radnici kažu da već imaju iskustva na takvom terenu i da će posao biti uspešno završen.

U toku je priprema šipova za duboko fundiranje buduće galerije, a radove je danas obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako bi ohrabio radnike.

Radnik Integrala Zoran Cvetković je rekao Tanjugu da je na tom delu Grdeličke klisure izuzetno težak teren i zahtevan za posao.

Kaže da Integral već ima iskustva sa problematičnim kosinama u Bosni, ali i u Grdeličkoj klisuri na lokacijama Mrtvica 1, Mrtvica 1 i Momin Kamen kod Vladičinog Hana, gde su pobedili teren.

„Radio sam Momin Kamen i tamo je posao odrađen fenomenalno, može da se vidi“.

Na pitanje, da li je klizište proradilo na Kosini 2 i da li je zato došlo do obrusavanja potpornog zida, Cvetković kaže da ranije nije bilo klizišta, ali da sada već nije siguran, pošto je došlo do ‘razmrdavanje tla’.

„Verovatno se buni priroda“, dodao je u šali.

On je rekao da ne može da govori o detaljima kakva će biti platforma, ali da će sigruno Integral taj posao uraditi ‘kako valja’ i u predviđenom roku.

Cvetković je dodao da je radno vreme na tom gradilištu do 12 sati dnevno odnosno u zavisnosti od toga šta se trenutno radi.

Integral je ranije uspešno u blizini mostova Mrtvica 1 i Mrtvica 2 uradio sanaciju kosina sistemom teške geotehničke stabilizacije i izradio potporne zidove sa pratećim nasipima i usekom.

Na tzv. kosini 2 u toku su radovi na raščišćavanju terena od kamenja i drveća koje se odronilo, rade se pristupni putevi u gornjem delu kosine i pripremljen je deo platforme za mašinu za bušenje šipova.

Takođe, treba ukloniti i oštećeni deo kosine.

Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana 19. avgusta ispred tunela Predejane. Tu je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.