U trendu

Radosavljević: Ne znam šta znače zelene obveznice, država se ubrzano zadužuje

Profesor FEFA fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević rekao je danas da ne zna šta znače zelene obveznice koje je najavio ministar finansija Srbije za finansiranje projekata iz ekologije, ali da je činjenica da se država zadužuje za „sve i svašta“.

„Obveznice su obveznice i ako se emituju zemlja se zadužuje bilo da su obične ili zelene, a javni dug Srbije ubrzano raste i ove godine će prvi put preći cifru od 30 milijardi evra“, rekao je Radosavljević agenciji Beta.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je pre nekoliko dana da je Vlada Srbije posvećena obezbedjivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica, a da je reč o projektima koji se odnose na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagadjenja, očuvanje biodiverziteta, čist transport, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, adaptaciju na klimatske promene, zelene zgrade i slično.

Radosavljević je rekao da je budžetski deficit Srbije visok i da je bruto domaći proizvod (BDP) „rovit“ i da ne treba samo posmatrati udeo duga u BDP jer primer Crne Gore pokazuje da kada im je privreda stala udeo javnog duga u BDP je sa oko 80 odsto skočio na preko 100 odsto.

„U Srbiji se dosta investira i to je dobro pod uslovom da se završe započeti projekti, a ne kao u Borči gde je počela izgradnja kanalizacije u prošlom izbornom ciklusu, zbog čega se zemlja zadužila 50 miliona evra, a mreža još nije završena“, rekao je Radosavljević.

Istakao je da vlast u Srbiji nije napravila listu prioriteta, da se gradi infrastruktura bez tendera, od Beograda na vodi, Moravskog koridora do metroa koji če koštati šest milijardi evra, što je vrednost šest budžeta glavnog grada ili skoro 15 odsto BDP-a Srbije.

Radosavljević je rekao da ne vidi drugo objašnjenje za tako visoke cene izgradnje infrastrukture, osim da su povećane provizije za 100 odsto jer je, na primer, Moravski koridor prema prvim procenama trebalo da košta oko 300 miliona evra da bi se stiglo do 800 miliona evra.

„Ekologija je veliki problem u Srbiji i ako se država zadužuje za projekte u toj sferi treba napraviti prioritet, a mislim da je prioritet šta raditi sa termoelektranama koje su najveći zagadjivači“, rekao je Radosavljević.

Vlasnik brokerske kuće Jorgić broker Branislav Jorgić rekao je da država može i bez novog zaduživanja, nefinansijskim merama da rešava pojedine ekološke probleme kao što je zagadjenje pet ambalažom.

„U zemljama EU postoji organizovan otkup pet ambalaže i taj problem se rešava na nefinansijski način. Zelene obveznice za ekološku namenu su lep izraz za novo zaduživanje države“, rekao je Jorgić.

Država, prema njegovim rečima, treba da stvori uslove da privatnici sami investiraju bez subvencija, umesto da se sama zadužuje za neke projekte.

„Zelene obveznice će na medjunarodnom tržištu biti tretirane kao obične obveznice i pobudiće interes investitora zavisno od prinosa i kamate koje donose“, reko je Jorgić.

Istakao je da će se mali broj entuzijasta opredeliti za kupovinu zelenih obveznica Srbije iz ljubavi prema životnoj sredini ako nema finansijske koristi od toga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.