U trendu

Rajaner srezao prognozu profita za 2016.

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner srezao je danas prognozu dobiti za celu godinu za 5,0 odsto zbog pada vrednosti funte, navodeći da prosečna cena prevoza po putniku može pasti i do 15 procenata ove zime, izveštava agencija Rojters.

Rajaner zarađuje oko trećinu svojih prihoda u funtama, dok troškovi kompanije u bnritanskoj valuti iznose oko 20 odsto, rekao je portparol kompanije.

Najveća evropska niskotarifna avio-kompanija je navela da očekuje da će neto dobit za fiskalnu godinu koja završava 31. marta iznositi izmedu 1,30 milijardi i 1,35 milijardi evra, u odnosu na ranije predviđenih 1,375 milijardi do 1,425 milijardi evra.

Srednja prognoza 16 analitičara, koje je anketirao Rojters pre kompanijskog upozorenja o mogućem manjem profitu, iznosila je 1,383 milijardi evra.

„Primarni uzrok ovog nešto nižeg rasta celogodišenjeg profita je 18-procentni pad vrednosti funte nakon glasanja za Bregzit, što će smanjiti prosečnu zaradu po putniku u drugoj polovini godine između 13 i 15 odsto“, neveo je generalni direktor Rajanera Majkl O`Liri u saopštenju.

„I ove revidirane smernice su uveliko oslonjene na to da neće doćio do daljeg slabljenja cena karte po putniku ili pada funte sa sadašnjih nivoa“, dodao je O`Liri.

Rivalska kompanija Izidžet, čija polovina prihoda potiče od putnika u Velikoj Britaniji, već je snizila svoju prognozu dobiti za poslovnu godinu, koja završava 30. septembra, u svetlu britanskog glasanja u junu za napuštanje Evropske unije i pada funte koji je potom usledio, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar