U trendu

Rajfajzen banka: Vesti sa trzzissta

BEOGRAD – Evro je oslabio na 16-mesečni minimum u ponedeljak, jer je uticaj američko-kineskog trgovinskog rata na evropsku ekonomiju dominirao raspoloženjem investitora.

Budući da je prodaja evra u inostranstvu ugrožena pogoršanjem trgovinske klime, globalnim ekonomskim usporavanjem i sve haotičnijim Bregzitom, privredni rast Nemačke, a samim tim i perspektiva rasta Evrope, počeli su da posrću.

SAD su u nedelju počele uvoditi 15-procentne carine na raznu kineske robe – uključujući obuću, pametne satove i televizore s ravnim ekranom – dok je Kina počela sa uvođenjem carina na američku sirovu naftu.

Evro je u ponedeljak bio za 0,3 odsto niži u odnosu na dolar, „skliznuvši“ na nivo od 1,0958 dolara, nakon što je u petak prvi put od maja 2017. godine pao ispod 1,10 dolara.

Inače, dolarski indeks koji meri kretanje dolara u odnosu na korpu od šest glavnih valuta, bio je stabilan na 98,87 poena.

Međbankarsko devizno tržište se u ponedeljak otvorilo na nivou od 117,45/75. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 8 miliona evra po prosečnom kursu od 117,6500. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena.

Tržište se zatvorilo na nivou od 117,45/75.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 5.929 miliona dinara na nivou od 1,26 do 1,30.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.