U trendu

Rast BDP-a Nemačke 1,5% u drugom kvartalu

BERLIN – Nemačka ekonomija se vratila na staze rasta u drugom kvartalu 2021, ali po slabijoj stopi od očekivane zbog uskih grla u lancu snabdevanja koja pogađaju industriju, prema današnjim zvaničnim statističkim podacima.

Najveća evropska ekonomija je zabeležila na kvartalnom nivou rast od 1,5 posto u drugom tromesečju, nakon pada od 2,1 odsto u prva tri meseca 2021, dok je na godišnjem nivou porasla za 9,2 procenta, objavio je Federalni zavodi za statistiku, Destatis, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 2,0 posto na kvartalnom nivou, odnosno od 9,6 posto na godišnjem.

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) još uvek nije dostigao nivo pre pandemije, budući da je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2019, poslednjim periodom pre izbijanja korone, manji za 3,4 procenta, navodi se u saopštenju Destatisa.

Problemi u lancima snabdevanja i rast broja zaraženih novim sojem kovida umanjuju buduće izglede rasta. Jedno istraživanje, objavljeno u ponedeljak, pokazalo je da je poslovna klima u Nemačkoj neočekivano pala u julu, prvi pad od januara.

Nakon više od dva meseca kontinuiranog opadanja, broj korona slučajeva je počeo ponovo da raste od početka jula, uglavnom zbog širenja zaraznije delta varijante virusa.

Otprilike 60 posto od 83 miliona Nemaca je primilo prvu dozu vakcine protiv kovida-19, a nešto više od polovine je potpuno vakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.