U trendu

Rast broja oglasa, najtraĹženiji prodavci, komercijalisti…

BEOGRAD – Broj oglasa za posao i potraĹžnja za kadrovima porastao je proĹĄle godine za 14 odsto u odnosu na 2018., a najtraĹženiji su bili prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri.

Prema podacima sajta za zapoĹĄljavanje „Poslovi.infostud“, tokom proĹĄle godine viĹĄe od 225.000 kandidata je imalo ĹĄansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija.

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovine/prodaja, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike, a najtraženije pozicije bile su prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su lani u više od 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražila visoka ili viša stručna sprema.

U 2019. godini, na jedan oglas prosečno je konkuirisalo 65 kandidata.

Primetan je i veći broj oglasa koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (od osam odsto).

Što se tiče IT oglasa, tokom prošle godine najtraženije pozicije bile su JavaScript, Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support.

Pozicije koje su lani beleĹžile deficit i teĹži dolazak do kadrova i dalje su zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar, navodi se u saopĹĄtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.