U trendu

Rast industrijske proizvodnje u Nišu

Industrijska proizvodnja u Nišu ove godine beleži stalni rast, tako da je u prvih prvih devet meseci ukupan obim bio veći u odnosu na isti period prošle godine za 30,8 odsto, pokazuju podaci gradske Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Podaci uprave govore da je u periodu od januara do septembra najveći rast ostvaren u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju – 65,3 odsto, dok je proizvodnja poluproizvoda porasla za 24,5 odsto, a kapitalnih proizvoda za 2,4 odsto.

Pad proizvodnje zabeležen je u proizvodnji energije, 12,6 odsto i u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, 2,5 odsto.

Posmatrano po granama prerađivačke industrije, najveći napredak u prvih devet meseci ove godine ostvarili su proizvođači hemikalija i hemijskih proizvoda pošto su uspeli da obim proizvodnje povećaju za 49,2 odsto.

Za njima slede proizvođači mašina i opreme sa rastom obima proizvodnje od 44,9 odsto, proizvođači prehrambenih proizvoda s rastom od 27 odsto, i proizvođači električne opreme s rastom od 25,8 odsto.

Rast od 16,8 odsto ostvarili su proizvođači proizvoda od metala, a rast od 3,1 odsto proizvođači računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

Uprkos dolasku „Benetona“ i uz pogone niškog „Niteksa“, ukupna proizvodnja odevnih predmeta u Nišu beleži pad od 31,4 odsto, a drastičan pad od čak 82,3 odsto zabeležen je i u proizvodnji gume i plastike, iako se u gradu na Nišavi nalazi jedna od najvećih fabrika za proizvodnju gume u Srbiji – „Crveni trougao“, odnosno nekadašnji „Vulkan“.

Prema podacima gradske Uprave za privredu, u Nišu je na kraju prvog tromesečja ove godine radilo 64.032 ljudi, što je za oko hiljadu više nego na kraju 2014. godine.Najveću zaposlenost u poslednjoj deceniji, Niš je imao 2005. godine, kada je na području tog grada bilo uposleno 80.457 osoba.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar