U trendu

Rast inflacije u SAD popustio u julu na 8,5% međugodišnje

VAŠINGTON – Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama je usporila rast u julu na 8,5 porcenat na godišnjem nivou, jer su inflatorni pritisci malo popustili, pri čemu su najviše pale cene benzina.

Potrošačke cene su u julu u odnosu na prethodni mesec zabeležile nulti rast, jer je pojeftinjenje energenata za 4,6 odsto i benzina za 7,7 procenata neutralisalo mesečni rast cena hrane od 1,1 posto i režijskih troškova stanovanja od 0,5 odsto, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su rast inflacije u julu od 8,7 odsto na godišnjem nivou i od 0,2 procenta na mesečnom.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 5,9 posto međugodišnje i za 0,3 procentau odnosu na jun.

Iako su podaci o inflaciji niži od očekivanih, inflatorni pritisci su još uvek jaki.

Cene hrane su povećane za 10,9 procenata u odnosu na jul prošle godine, što je najbrži tempo od maja 1979. Struja je na mesečnom novou poskupela za 1,6 odsto, a na godišnjem za 15,2 procenta. Ukupan indeks cena energenata je za 32,9 posto viši nego godinu dana ranije.

Polovna vozila su pojeftinila za 0,4 odsto na mesečnom nivou, odeća za 0,1 procenat, dok su cene transporta niže za 0,5 posto, usled pada cena avio-karata za 1,8 procenata mesečno, odnosno za 7,8 posto u odnosu na jul 2021.

Režijski troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu pondera indeksa potrošačkih cena, nastavili su da rastu, pri čemu na godišnjem nivou beleže porast od 5,7 procenata.

Nakon izveštaja o inflaciji, tržišni akteri su promenili procene o povećanju referente kamate Federalnih rezervi, pri čemu sada daju veće šanse povećanju manjem od 0,5 procentnih poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar