U trendu

Rast kineske industrije i maloprodaje u novembru iznenadio

PEKING – Rast kineskog industrijskog i maloprodajnog sektora nadmašio je očekivanja u novembru, pošto su stimulativne mere države podstakle domaću tražnju, a i usled ublažavanja trgovinskog spora s Vašingtonom.

Set optimističnih podataka, objavljenih danas, prati snažne znake napretka kinesko-američkih trgovinskih pregovora tokom vikenda nakon što su dve najveće ekonomije sveta najavile „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma koji će skoro udvostručiti američki izvoz u Kinu, izveštava Rojters.

Industrijska proizvodnja je u novembru porasla za 6,2 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku, znatno ubrzavši sa oktobarskog nivoa rasta od 4,7 procenata. To je ujedno bio i najbrži međugodišnji rast u poslednjih pet meseci.

Rast proizvodnje zabeležili su industrija cementa, sirovog čelika i gvožda u odnosu prošlogodišnji novembar, za razliku od oktobra kada su registrovali pad. U poređenju sa oktobrom ubrzala je i proizvodnja u automobilskom i sektoru telekomunikacija.

U novembru je skočila i kineska maloprodaja za 8,0 procenata u odnosu na očekivanih 7,6 odsto, zahvaljujući državnim stimulativnim merama kao i kupovinama zabeleženim tokom kineskog Dana samaca, objavio je zavod za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar