U trendu

Rast kineskog izvoza u septembru iznenađujuće visok

PEKING – Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, jer je nastavak solidne globalne potražnje delimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva kovid-19 u zemlji.

Druga najveća svetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pandemije, ali postoje znaci da oporavak gubi snagu. Problemi, uključujući pad fabričke aktivnosti, uporno mlaka potrošnja i usporavanje sektora nekretnina, umanjuju kineske ekonomske izglede, prenosi Rojters.

Izvoz Kine je skočio u septembru 28,1 posto u odnosu na godinu ranije, posle rasta od 25,6 procenata međugodišnje u avgustu.

„Procenjujemo da će se racionalizacija potrošnje struje, započeta sredinom septembra, tek odraziti na izvoz“, izjavio je Ting Lu, glavni ekonomista u banci Nomura.

Prema predviđanjima te banke, međugodišnji rast izvoza u oktobru će prvo umereno usporiti, a zatim znatno smanjiti u novembru i decembru na oko 10 posto.

Nedavni podaci ukazuju na usporavanje proizvodnih aktivnosti u Kini, pri čemu je indeks menadžera nabavke (PMI) u septembru osetno pao zbog problema koje trpe industrijske kompanije usled povećanja troškova i restrikcija električne energije.

Septembarski uvoz Kine je porastao za 17,6 posto na godišnjem nivou, posustajući u odnosu na avgust kada je beležio stopu rasta od 33,1 odsto.

„S obzirom na veliko povećanje uvoznih cena, obim uvoza je opao u odnosu na godinu dana raninje, jer je znatno usporila potražnja u kineskoj privredi“, objašnjava Luis Kuijs, šef sektora za ekonomiju Azije u Oksford Ekonomiksu.

S druge strane, kineska potražnja za energijom rapidno raste. Uvoz uglja je skočio u septembru po najvišoj stopi u ovoj godini, jer su elektrane nastojale da obezbede gorivo kako bi povećale proizvodnju struje, ublažile restrikcije i popunile zalihe uoči zimske grejne sezone. Uvoz prirodnog gasa u septembru, takođe je skočio na najviši nivo od januara.

Kina je u septembru ostvarila trgovinski suficit od 66,76 milijardi dolara naspram viška od 58,34 milijardi dolara u avgustu. Suficit u robnoj razmeni sa Sjedinjenim Državama je porastao na 42 milijarde dolara sa avgustovskog nivoa od 37,68 milijardi, prema računici Rojtersa izvedenoj na osnovu carinskih podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar