U trendu

Rast nafte zbog Aramkove obustave rute preko Crvenog mora

DUBAI – Cene nafte su porasle danas na 10-dnevni maksimum posle vesti da je državna naftna kompanija Saudijske Arabije privremeno zaustavila isporuke ove sirovine preko Crvenog mora, strateške transportne rute, nakon što su prethodnog dana jemenski šiitski pobunjenici napali dva tankera na toj trasi.

Cena sirove nafte „brent“ na terminskom tržištu dostigla je u jednom trenutku 74,83 dolara za barel, pre nego što se sredinom popodnevna povukla na 74,36 dolara, što je povećanje od 43 centa u donosu na prethodni dan, prenosi agencija AP.

Do naglog skoka cene je došlo nakon što je Saudi Aramko, saudijski naftni gigant, saopštio da je zaustavio sve isporuke nafte kroz moreuz Bab El-Mandeb, na Crvenom moru, što je pojačalo zabrinutost na tržištima u pogledu snabdevanja.

Huti, koji se bore protiv koalicije zemalja predvođene Sudijskom Arabijom, a koje podržavaju međunarodno priznatu vladu Jemena, napali su juče saudijske tankere kapaciteta od dva miliona barela izazvaši minimalnu štetu.

Saudi Aramko je saopštio danas da nije bilo povređenih ni izlivanja nafte i da je suspendovanje ove rute mera predostrožnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar