najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rast otkupne cene zahuktao berbu višanja

Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, ovih dana je u punom jeku i to zahvaljujući rastu otkupne cene višnje sa 60 na 80 dinara po kilogramu, kažu u Uniji višnjara Merošine.

Predsednik Unije višnjara Hranislav Perić rekao je da je otkupna cena od 80 dinara realna, tako da se neće ponoviti prošla godina kada je zbog niske otkupne cene najveći broj višnjika ostao neobran.

“Berba nije počinjala sve dok  su otkupljivači nudili 60 dinara po kilogramu. Tek kad su podigli cenu, ovaj posao je krenuo i sada se odvija bez poteškoća”, rekao je Perić.

Prema njegovim rečima, berača ima dovoljno, s tim što je rod višnje mnogo manji nego prošle godine.

“Rod je manji za otprilike 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, a razlozi su nedovoljna hemijska zaštita višnjika, obilne kiše koje su padale prošle godine, kao i to što je višnja prošle godine ostala neubrana. Iako je rod manji, njegov kvalitet je zadovoljavajući”, istakao je Perić.

On je podsetio da opština Merošina učestvuje u domaćoj proizvodnji višanja sa 20 odsto, ali na njenoj teritoriji nema prerađivačkih kapaciteta, tako da rod sa ovog područja odlazi na preradu u Šumadiju.

Perić je istakao da je na području opštine Merošina oblačinskom višnjom zasađeno između 2.000 i 2.500 hektara, a za veliku većinu domaćinstava višnja je osnovni izvor prihoda.

Zoran Dušanović iz niške Uprave za poljoprivredu i razvoj sela kaže da je berba višanja na području Niša pri kraju i za dan-dva biće okončana.

“Kvalitet roda bio je prosečan, ali je rod podbacio. To ne čudi jer se veoma mali procenat od oko 1.000 hektara zasađenih višnjom zaista obrađuje. Mnogi voćari su odustali od ozbiljnih ulaganja u višnjike zbog niske otkupne cene”, kazao je Dušanović.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike