U trendu

Rast teretnog železničkog saobraćaja Kina-Evropa

Mesto Malaševiče na istoku Poljske, nadomak granice sa Belorusijom, zahvaljujući svom polažaju izraslo je u jednu od najvažnijih železničkih stanica za pretovar vozova iz Kine koji ulaze u EU.

„U današnje vreme, Malaševiče je za Kinu i Kineze verovatno najpoznatiji grad Poljske, posle glavnog grada Varšave, zbog brzog razvoja Ekspres železnice Kine (China Railway Express- CRE),“ rekao je za kinesku agenciju Sinhua Pavel Moskala, koji radi na pripremi loigstike za otvaranje nove kancelarije na ulazu u EU.

Moskala je svoj posao započeo još 2013. godine, kada je predložena Inicijativa Pojas i put. „Čvrst stav Kine o Inicijativi ulio mi je veliku dozu elana i samopouzdanja, navodeći me da osećam da i kinesko-evropska logistička industrija i poslovanje naše kompanije imaju svetlu budućnost“, rekao je on.

Teretni voz je značajno smanjio vreme putovanja robe izmedju Kine i Evrope. Isplativiji je od vazdušnog transporta i brži od pomorskog. Kao rezultat toga, sve veći broj preduzeća odlučuje da svoju robu isporučuje železnicom, piše Sinhua.

Trgovinska kompanija SiangPeng (XiangPeng), osnovana 2009. u Poljskoj, bavi se uvozom elektronike iz Kine. „Od 2017. počeli smo da koristimo CRE i to je odlično logističko rešenje“, rekao je generalni direktor kompanije Čao Dedjin.

Mleko i mlečni proizvodi postali su vizit karta Poljske za kineske potrošače. Uprkos pandemiji, poljski izvoz mlečnih proizvoda u Kinu zabeležio je porast u 2020. zbog stabilne usluge teretnih vozova.

„Srećna sam što imam brzo i pouzdano logističko rešenje kao što je CRE, koje može da ubrza isporuku poljskih mlečnih proizvoda u Kinu“, rekla je Agnješka Mališevska, direktorka Poljske komore mlekara, najveće organizacije za mlečnu industriju u zemlji.

„Naša firma je počela da koristi CRE prošle godine“, rekao je Šimon Makos, menadžer za izvoz Okružne mlekarske zadruge u Loviču. „Svakog meseca se isporuči oko 20 kontejnera, a raste procenat prevoza teretnim vozovima“, dodao je.

Agencija za statistiku EU, Eurostat saopštila je da je Kina prošle godine pretekla SAD kao najveći trgovinski partner EU, sa bilateralnom trgovinom od oko 586 milijardi evra (665 milijardi američkih dolara).

„CRE je trenutno veoma tražen. Narudžbine za kontejnere je prilično teško dobiti. To je zbog brzog širenja trgovine Kine i EU, kao i zbog snažnog izvoza Kine“, rekao je Moskala navodeći da je njegov posao da osigura da kontejneri nastave da putuju izmedju Kine i Evrope.

Agrostop, poljska firma sa sedištem u mestu Malaševiče već 30 godina nudi kontejnerski transport, skladištenje i druge usluge.

„Dobili smo izglede za širenje i ostvarili dosta profita poslednjih godina zahvaljujući rastućem broju kontejnera CRE“, rekao je Zdislav Androsiuk, predsednik kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.