U trendu

Raste interes kineskih investitora za opatijske nekretnine

OPATIJA – Povećan interes kineskih investitora za ulaganje u hrvatske kompanije, koji je kulminirao krajem prošle sedmice potpisivanjem niza sporazuma o saradnji i pisama namere, u kombinaciji s pojacanim merama turističke promocije na kineskom tržištu, doneo je i snažan rast interesa kineskih građana i firmi za kupovinm nekretnina u Hrvatskoj, posebno u renomiranim turističkim destinacijama poput Istre, Dubrovnika i Opatije, navodi portal SEEbiz.

„U protekle dve godine bilo je nešto interesa koji se ponekad i realizovao uprkos otežanim uvslovima ulaganja za kineske državljane, ali u zadnjih mesec, a posebno nedelju dana, taj interes je doslovno ‘eksplodirao'“, kazao je Novom listu Milan Mandić, direktor agencije za nekretnine Smart Invest Immobilien, specijalizovane u najvecoj meri za realizaciju velikih nekretninskih poslova.

Kako je rekao Mandić, dosad je interes vladao samo za vrlo uski krug najluksuznijih nekretnina, ali sada se taj krug širi.

Mandic je naveo da zbog najavljenih ulaganja sve više poslovnih ljudi razmišlja o najmu ili čak i kupovini stana visoke kategorije, pri čemu su im posebno atraktivne lokacije uz more, budući da je Hrvatska relativno mala i poslovna putovanja su relativno kratka, a ostaje im vikend za uživanje u prirodnim lepotama i ponudi turističkih destinacija.

Osim toga, razmišlja se i o manje luksuznim nekretninama sa znacajnim kapacitetima u kojima bi mogli smestiti radnike i niži menadžment koji će učestvovati u projektima koje će voditi kineski investitori, rekao je Mandić.

Naveo je da razmišlja, zbog povećanog interesa s ovog mnogoljudnog i finansijski potentnog tržišta, da potraži i agente s bar osnovnim znanjem kineskog jezika.

Kineski ulagaci cene takve stvari jer im se tako pokazuje poštovanje, ali i ozbiljnost u pristupu poslu, zaključio je Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar