U trendu

Ratari jure optimalni rok setve

JAGODINA – Posle poslednjih kiša, njive u Pomoravskom okrugu pune su ratara koji žure da završe setvu kukuruza u optimalnom roku.

„Sada je ora“, kažu, a na pitanje da li je zemlja previše mokra, jedan poljoprivrednik koji seje uz autoput Beograd – Niš, u Kočinom selu, izjavio je Tanjugu da je „sada najbolja“.

U Pomoravskom okrugu, koga uz grad Jagodinu čine opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, ratari su planirali setvu kukuruza na oko 50.000 hektara.

Kukuruz je u ovom delu Srbije glavna žitarica, a stručni savedodavalac Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, ističe da je u ovdašnjom „agroekološkim uslovima kalendarsko vreme setve pereiod između 15. i 25. aprila“.

„Temperatura zemljišta treba da bude deset do 12 stepeni Celzujsovih na dubini od pet do sedam centimetara“, rekao je Simić Tanjugu.

Na toj temeparturi zemljšta seme brzo klija i ravnomerno, dok u hladnom zemljištu, ako dugo stoji, može doći do truljenja i proređivanja useva, pa se često mora presejavati, objasnio je Simić.

On savetuje da razmak između zrna bude 22 do 24,5 centimetara, 26 do 30 centimetara i 18 do 22 centimetra, zavisno od vrste hibrida i grupe zrenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.