U trendu

Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2015. iznosio je jedan odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi u saopštenju, posmatrano po delatnostima, od aprila do juna 2015. u poređenju sa isti periodom lani značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 12,6 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 7,8 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 2,1 odsto.

Značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite 2,9 odsto.

U drugom kvartalu 2015. godine realni rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovne fondove 8,6 odsto, izvoza robe i usluga 8,7 odsto i uvoz robe i usluga tri odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava od 1,4 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima 2,3 odsto i kod izdataka za finalnu potrošnju države 2,9 odsto.

Desezonirani podaci pokazuje rast BDP Srbije u drugom kvartalu 2015. godine od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju RZS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar