Referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na postojećem nivou od 4,25 odsto,saopštila je NBS.

Ocenjeno je da su stvoreni uslovi da inflacija od sredine godine započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine, zbog čega NBS zadržati opreznu monetarnu politiku.

“Kretanja u medjunarodnom okruženju u ovom trenutku karakterišu nepovoljniji izgledi za globalni rast, a samim tim i za brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera. Neizvesnosti doprinosi i kretanje cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, prisutni geopolitički rizici, kao i divergentne monetarne politike vodećih centralnih banaka”, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da bi se usporavanje globalne ekonomije uz normalizaciju monetarne politike Američkih federalnih rezervi moglo odraziti opreznost investitora, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji.

Po proceni Izvršnog odbora NBS, smanjenju eksternih rizika trebalo bi da doprinese dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke iz marta ove godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlućivati o referentnoj kamatnoj stopi biće 7. aprila.

(Beta)

Ostavite komentar