najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora, na povratak medjugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticaće, pre svega, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u medjunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Pored toga, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu.

„Ipak, uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz medjunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome, smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je potvrdio i MMF u okviru četvrte i pete revizije aranžmana“, navodi se u saopštenju NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. oktobra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike