najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Referentna kamatna stopa smanjena na pet odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na pet odsto, saopštila je NBS.

Procenjeno je da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja u granicama cilja NBS.

„Niskim inflatornim pritiscima doprinose pre svega niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, niska inflacija u međunarodnom okruženju, relativna stabilnost deviznog kursa i efekti fiskalne konsolidacije“, ističe se u saopštenju.

Dodaje da bi, iako se sa avgustovskim povećanjem cene električne energije međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih cena inflaciji ove godine trebalo da bude manji od uobičajenog.

Po oceni Izvršnog odbora, uz dosadašnju relaksaciju monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija u narednom periodu trebalo bi da se održava oko donje granice cilja od 2,5 odsto, uz mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine, a približavanje inflacije cilju od četiri odsto očekuje se od sredine 2016.

Izvršni odbor NBS smatra da povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja posebno doprinose fiskalna konsolidacija, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od ranije očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike