U trendu

Reforma uprave uslov za privredni rast

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas je izjavila da se radi reforma javne uprave kako bi gradjani i privreda imali jeftinije i kvalitetnije usluge, a to je i jedan od uslova za privredni rast.

Udovički je na Kopaonik biznis forumu kazala da Srbija nema ogromne viškove zaposlenih u državnim službama, kako se predstavlja u javnosti, ali da je problem efikasnost njihovog rada.

„Analize pokazuju da je veliki broj rukovodilaca u odnosu na izvršioce i da nedostaju analitičke i strateške funkcije, odnosno odredjeni profili koji bi podigli kvalitet usluga“, rekla je ona.

Po njenim rečima, postoje velike neracionlnosti u organizovanju poslova u školstvu i zdravstvu.

Govoreći o planu otpušanja 14.500 ljudi koji su višak u javnom sektoru, Udovički je rekla da to neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju državnih službi.

„Zadatak za novu vladu biće da pojača upravljanje ljudskim resursima, da se tačno zna ko ulazi u službenički sistem i kako mu napreduje karijera, kao i postoje precizni propisi o otpuštanju onih koji loše rade“, rekla je Udovički.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.