U trendu

Regionu treba rast od 4 % da bi se otvarala nova radna mesta

BEOGRAD – Srbija je jedna od dve ekonomije na Zapadnom Balkanu koja ima najnižu stopu nezaposlenosti, a da bi došlo do otvaranja novih radnih mesta regionu je potreban privredni rast od 4,0 odsto, izjavila je danas viši ekonomista u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije Hermine Vidović.

„Srbija pripada grupi zemalja u regionu koje imaju najnižu stopu nezaposlenosti, ali nije lider po pitanju rasta zaposlenosti“, navela je Vidović na prezentaciji izveštaja Svetske banke „Trendovi na tržištu rada na Zapadnom Balkanu 2019“.

Nezaposlenost je pala na istorijske minimume u većini ekonomija Zapadnog Balkana, sa 16,2 procenta na 15,3 odsto u prošloj godini, pri čemu su se nacionalne stope kretale od oko 12 posti u Srbiji i Albaniji do 29 procenata na Kosovu, pokazao je izveštaj.

Istovremeno, zaposlenost u regionu je porasla za 1,1 odsto od drugog kvartala 2017. do drugog kvartala 2018., a u Srbiji za 0,5 procenata.

To je, kako je ukazala Vidović, nešto sporiji rast zaposlenosti u odnosu na uporedni period godinu dana ranije, a kao jedan od mogućih razloga za to navodi jačanje produktivnosti koje, mada je poguralo rast BDP-a regiona, može da znači da je potrebno manje radnika.

U Srbiji je, ističe, registrovan pad broja neformalno zaposlenih, dok je u Albaniji i Severnoj Makedoniji registrovano povećanje.

Dugoročna nezaposlenost, međutim, već godinama predstavlja izazov za region, a čak 68 odsto od svih nezaposlenih u regionu su dugoročno nezaposleni, i to uglavnom radnici u naponu snage, između 25 i 54 godine starosti, kao i oni koji imaju diplomu srednje škole.

Viši stručnjak Svetske banke za socijalnu zaštitu Gonsalo Rejes je rekao da su troškovi rada u regionu niski u apsolutnim iznosima u poređenju sa EU, imajući u vidu činjenicu da je nivo zarada nizak, ali da su, ako se porede sa BDP-om po glavi stanovnika, oni vrlo visoki.

I doprinosi za socijalno osiguranje su visoki u regionu, čak i viši nego u EU, kao i oporezivanje dohotka za radnike s niskim primanjima i radnike koji nekoga izdržavaju.

Zbog toga su, kako je poručio, potrebne sveobuhvatne reforme kako bi se unapredila situacija na tržištu rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.