U trendu

Registracija novih železničkih preduzeća za desetak dana

Železnice Srbije su formalno podeljene na četiri preduzeća: „Infrastruktura, „Srbija voz“, „Kargo“ i „Holding“, koja će za desetak dana biti registrovana i početi samostalno da posluju, izjavio je izvršni direktor srpskih železnica Rajko Ković.

„Vlada Srbije je juče na sednici donela odluku o statusnoj promeni i podeli Železnice na preduzeća za infrastruktura, prevoz robe i putnika i holding. Mi smo već odavno sve pripremili i ovo što je vlada uradila je bilo – džast in tajm prema onome što je dogovoreno sa Svetskom bankom“, rekao je Ković u Golubincima, kod Stare Pazove.

On je rekao da Železnice Srbije sada ulaze u proces sređivanja svih odnosa unutar srpskih železnica koja će biti podeljana na četiri preduzeća, a koja će ugovorima regulisati međusobne odnose, kao i odnose sa državom.

„Predstoji postavljanje predstavnika novih firmi i njihova registracija u Agenciji za privredne registre i to će biti za desetak dana. Mi sada radimo na krovnim ugovorima koji se tiču finansiranja i poslovanja novih preduzeća“, dodao je Ković.

On je kazao da će srpske železnice u narednom periodu raditi na rešavanju dugova, finansijskoj konsolidaciji i poslovnoj modernizaciji železničkog sistema.

„Potrebno je podizanje nivoa stručnog znanja odnosno moramo što pre da zaposlimo mlade, savremene i sposobne ljude“, istakao je Ković.

Kako kaže, srpske železnice će za pet godina imati modernizovane pruge za brzine od 120 do 200 kilometara na sat i uvedena nova vozna sredstva, zbog čega je potrebno osavremenjavanje sistem upravljanja.

„Idemo ka konceptu projektnog upravljanja koji obezbeđuje tržišni pristup novih firmi. Železnička preduzeća moraju da budu poslovno efikasna i konkurentna na dugi rok“, dodao je Ković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar