Regling: Atina ugrozila cilj primarnog budžetskog suficita

LUKSEMBURG – Kreditori iz evrozone su zabrinuti jer su grčki penzioni bonusi, socijalne naknade i ukidanje ranije dogovorenih poreskih reformi, ugrozili dogovoreni cilj primarnog budžetskog suficita, izjavio je danas šef spasilačkog fonda evrozone Klaus Regling.

„Zabrinuti smo što su fiskalne mere usvojene prošlog meseca ugrozile budžetski cilj primarnog suficita od 3,5 odsto BDP-a“, rekao je Regling na konferenciji za novinare, i dodao da je registrovao izjavu grčke vlade da će ostvariti cilj primarnog budžetskog suficita uprkos ovim merama.

„Naravno, sada smo u junu i preostaje još šest meseci, tako da ovde govorimo o procenama, ali smo sasvim sigurni, zajedno sa Komisijom, da ovaj rizik zaista postoji i da bi primarni suficit mogao da bude propušten u značajnoj meri“, naveo je on.

Kreditori iz evrozone i zvanična Atina dogovorili su se prošle godine, kada je Grčka izašla iz svog poslednjeg paketa pomoći, da će zemlja zadržati primarni budžetski suficit na 3,5 odsto BDP-a do 2022. godine.

Grčki zakonodavci su, međutim, odobrili u maju poreske olakšice i bonuse za penzionere, udaljavajući se tako od mera štednje koje su bile propisane međunarodnim programima pomoći.

„Svi smo zabrinuti i zbog toga što se obaveza konsultovanja sa institucijama o važnim fiskalnim merama nije poštovala, što je očigledno kršenje dogovorenog procesa. Tako da ćemo se sa novom vladom vratiti na sve te stvari“, zaključio je Regling.

(Tanjug)

Napišite komentar