U trendu

Rekonstruiše se pruga, gradi se autoput na Koridoru 11

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da počinje revitalizacija i rekonstrukcija pruge Beograd – Bar, koja bi morala da bude završena do sredine naredne godine, a da Srbija ubrzano gradi i autoput, odnosno Koridor 11, koji povezuje Beograd, Podgoricu i Tiranu.

Mihajlović je najavila da će Srbija sredinom 2017. godine imati taj put do Čačka i Preljine.

Govoreći o radovima na pruzi Beograd – Bar, Mihajlović je istakla da se već koristi ruski kredit i da se mora dostići brzina, koju je nekada pruga imala, između 80 i 90 kilometara na sat, podsetivši da se u prugu nije ulagalo u prethodnih više od 10 do 15 godina.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izrazila uverenje da će Koridor 10 biti završen do kraja 2016. godine.

Na pitanje o mogućnosti da se na radovima angažuju i zatvorenici, Mihajlović je odgovorila da se o tome nije razgovaralo, ali da se može razgovarati sa Ministarstvom pravde i dodala da će sutra biti otvoreni radovi na deonici Koridora 10.

Mihajlović je najavila da je Srbija počela da pravi ozbiljne korake u smanjenju administracije i birokratije, odnosno ubrzanju procedura, kako bi se brže gradilo i da jednako, kao i oblast izdavanja građevinskih dozvola, mora biti uređeno i pitanje katastra.

„Krećemo u drugu fazu reforme katastra“, najavila je Mihajlović i dodala da će zakon u narednih mesec dana biti u parlamentu.

Mihajlović je najavila i zakon o komunalnim delatnostima i da će Srbija od 1. januara imati elektronsku građevinsku dozvolu.

Ona je najavila reformisanje svih javnih preduzeća i da Železnice moraju da posluju kao održivo preduzeće.

Železnica danas ima tri kompanije, koje sigurno neće još godinu ili dve poslovati održivo, rekla je Mihajlović i dodala da “ rešavamo sve one istorijske dugove, kredite, probleme, koji su se gomilali prethodnih godina u želji da ove tri kompanije prave nove poslove“.

Mihajlović je najavila da „ove godine sasvim sigurno neće biti otpuštanja“ i da bi u septembru trebalo da bude završena analiza o tome šta je optimalno.

Ona je najavila da će u narednim godinama deo radnika, kada je reč o njihovim kvalifikacijama, koji nije u skladu sa onim što se zove budućnost Železnice, biće zamenjen radnicima koji su potrebni i dodala da se ništa neće raditi bez dogovora.

„Ne možemo da se vozimo u proseku 30 na sat. Zato hoćemo Beograd – Budimpeštu, koja treba da nam omogući opet da se povežemo sa Evropom, ali isto tako dole i sa Grčkom“, najavila je Mihajlović.

Na pitanje o izjavi nemačke kancelarke Angele Merkel da nema novih uslova za Srbiju, Mihajlović je odgovorila „nema, Srbija sve vreme, naročito poslednjih godinu dana pokazuje, pre svega koliko je otvorena, koliko je moderna zemlja“.

Mihajlović je dodala da Srbija pokazuje „koliko je spremna da napravi korake u svojoj ekonomiji, sa druge strane, koliko je spremna i koliko želi da poštuje određene standarde, evropske standarde zato što je to dobro pre svega za nas“.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture je istakla da je napravljena analiza da se polako korak po korak smanji i siva ekonomija.

Na pitanje o poslovanju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Mihajlović je odgovorila da je broj putnika koji prolazi kroz taj aerodrom ponos Srbije i da je to jedini aerodrom u regionu koji ima trend porasta broja putnika.

„U naredne tri godine uložiće se oko 20 miliona evra u terminale i sve ono što je potrebno aerodromu“, najavila je Mihajlović i dodala da će se na jesen razgovarati o mogućim strateškim partnerstvima, kako bi se unapredila tehnička i tehnološka opremljenost aerodroma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.