U trendu

Rekordan prihod globalnog turizma – 4,0 mlrd dolara dnevno

MADRID – Globalna industrija turizma generisala je rekordne prihode od 1.600 milijardi dolara u prošloj godini, što je za pet odsto veća zarada nego godinu dana ranije, saopštila je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Time je ta industrija postala treći najveći izvozni sektor u svetu, ističu iz te organizacije.

Ranije ove godine je UNWTO, kao specijalizovana agencija UN-a za turizam, objavila da je rekordnih 1,32 milijarde stranih turista u 2017. godini putovalo svetom izvan granica svojih zemalja, što je u odnosu na 2016. porast od sedam posto, i ujedno najveći procenutalni rast od 2010. godine.

To znači da je svetom u 2017. putovalo oko 84 miliona stranih turista više nego 2016., a rast su predvodili regioni Evrope i Afrike, koji su prošle godine zabeležili porast dolazaka od osam, odnosno devet posto, respektivno.

Iz UNWTO kažu da se to odrazilo i na povećanje prihoda, na 1.600 milijardi dolara, od čega se 1.300 milijardi dolara odnosi na prihode ili zaradu destinacija u svetu, a više od 240 milijardi dolara je generisano u međunarodnom putničkom saobraćaju.

„To znači da su prihodi turističkog sektora iznosili oko 4,0 milijarde dolara dnevno, što odgovara udelu od sedam posto u celokupnom globalnom izvozu“, navode iz UNWTO-a.

Kineski turisti su potrošili najviše novca na turizam, ukupno 260 milijardi dolara, dok je Francuska bila najposećenija destinacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.