U trendu

Rekordan rast problematičnih kredita u Kini

PEKING – Nivo problematičnih kredita (NPL) u kineskim bankama rekordno je porastao u prethodnom kvartalu, što bi moglo da ugrozi napore kineskhi vlasti da ohrabre banke na veće kreditiranje, ocenjuje njujorška agencija „Blumberg“.

Problematični krediti porasli su za 183 milijarde juana (26,6 milijardi dolara) da bi krajem juna dostigli cifru od 1.960 milijardi juana, što je najveći kvartalni skok u više od jedne decenije, saopštila je kineska Regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje.

„Podaci o NPL-ovima su mnogo gori od očekivanih. Slabija likvidnost u prvoj polovini godine je zasigurno doprinela brzom pogoršanju kvaliteta aktiva banaka, zajedno sa strožom politikom utvrđivanja loših kredita“, izjavio je šangajski analitičar Dzao Jaruj iz Benk ov komjunikejšens.

Dvogodišnja borba kineskih vlasti protiv bankarstva „u senci“, i stroži propisi u pogledu utvrđivanja lošeg duga, otežali su slabijim kreditorima mogućnost refinansiranja, ocenjuje njujorška agencija.

Ipak, kineski regulatori su u protekle dve nedelje „prikočili“ u tim nastojanjima, jer kineska ekonomija, vredna 12.000 milijardi dolara, beleži usporavanje, a SAD prete novim tarifama na kinesku robu.

Centralna banka Kine sada želi da podstakne banke da više pozamljuju, zbog čega je, između ostalog, olabavila propise o njihovoj obaveznoj rezervi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar