U trendu

Rekordna cena nafte „brent“ u 2019. godini

LONDON – Severnomorska nafta „brent“ je danas dostigla najviši nivo u 2019. godini, budući da je premašila 72 dolara za barel.

Tome je doprineo stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD, ocenjuje agencija Rojters.

Međunarodna tržišna referenca, severnomorska nafta „brent“, poskupela je jutros za 28 centi ili 0,39 odsto, na 72 dolara, nakon što je prethodno dostigla dnevni maksimum od 72,24 dolara.

Istovremeno, cena fjučersa američke „lake“ nafte (WTI) porasla je za 34 centa ili 0,53 odsto na 64,39 dolara za barel, našavši se tako „na korak“ od prošlonedeljnih 64,79 dolara za barel, što je bio najviši nivo u 2019. godini.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu porasla za 6,4 odsto, pokazali su zvanični podaci, čime se, ocenjuje Rojters, suprotstavila očekivanom daljem usporavanju.

Na ovogodišnje jačanje cena uticao je i pakt postignut između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju njihove proizvodnje nafte za 1,2 milliona barela nafte dnevno.

Rojters navodi i da je globalna ponuda dodatno „pod pritiskom“ zbog američkih sankcija protiv dve članice OPEK-a – Venecuele i Irana.

Naime, iranski izvoz sirove nafte pao je u aprilu na najniži dnevni nivo u ovoj godini, pokazali su nedavno objavljeni podaci.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike