U trendu

Rekordno plaćanje u platnim sistemima čiji je operator NBS

BEOGRAD – U sistemu za instant plaćanja (IPS) i RTGS sistemu (za izvršavanje naloga za prenos u realnom vremenu po bruto principu), kao i kliring sistemu Narodne banke Srbije, u sredu je realizovan rekordan broj plaćanja od početka rada tih sistema.

U sistemu za instant plaćanja 17. februara realizovano je 163.478 plaćanja, u iznosu od 1.401.716.305 dinara, objavila je centralna banka.

To je novi rekordan dnevni broj realizovanih transakcija, kao i drugi po redu dan s najvećim prometom realizovanih transakcija u sistemu za instant plaćanja NBS od početka njegovog rada.

U RTGS i kliring sistemima NBS 17. februara realizovano je 1.958.097 plaćanja, što takođe predstavlja dan s najvećim brojem realizovanih transakcija od početka rada ovih sistema.

RTGS sistem NBS je centralni platni sistem u Republici Srbiji, dok je kliring sistem NBS sistem u kome se transakcije izvršavaju na osnovu međubankarskog multilateralnog neto obračuna.

Sistem za instant plaćanja NBS, ističu u centralnoj banci, predstavlja najsavremeniji način plaćanja koji trenutno postoji u svetu i radi 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

Zahvaljujući njemu, građani i privreda Srbije imaju na raspolaganju mogućnost da svoje platne transakcije izvršavaju s bilo kod mesta i kada god za tim imaju potrebu, odnosno i vikendom, neradnim danima ili noću, a primalac plaćanja novčana sredstva dobija za dalje raspolaganje za svega nekoliko sekundi.

Sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije počeo je s radom 22. oktobra 2018. godine, jedan je od prvih sistema te vrste u svetu i od dana kada ga je guvernerka Jorgovanka Tabaković pustila u rad funkcioniše izuzetno uspešno, uz visok i stalno rastući broj plaćanja koje građani i privreda Srbije izvrše upotrebom navedenog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.