U trendu

Republička direkcija otkupljuje merkantilni kukuruz

BEOGRAD- Republička direkcija za robne rezerve Srbije otkupiće najviše 12.072.000 kilograma merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda po ceni od 17,50 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

Kako je danas saopštila Produktna berza Novi Sad, koja je posrednik u otkupu, kukuruz će Direkciji moći da prodaju poljoprivrdna gazdinstva, zemljoradničke zadruge i ovlašćeni skladištari Direkcije.

Minimalna kolicina koja se kupuje od jednog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna 100 tona, od zemljoradničke zadruge minimalan otkup je 100 tona a maksimalan 1.000 tona, dok se od ovlašcenog skladištara najviše može otkupiti 1.000 tona.
Merkantilni kukuruz mora biti domaćeg porekla, prirodno ili veštacki suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni i bez stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetocinama.

Zaključivanje ugovora o kupoprodaji obaviće se na osnovu spiska registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve, dostavljenog od Produktne berze u Novom Sadu, ističe se na sajtu direkcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.