U trendu

Rešavanjem pitanja klimatskih promena do novih radnih mesta

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da se radi na ostvarenju vizije da Srbija bude konkurentna i resursno efikasna ekonomija koja građanima omogućava nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu, saopštilo je ministarstvo.

Vujović je danas predsedavala na prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene i istakla da su u rad tog vladinog tela uključeni predstavnici ministarstva, akademska zajednica, civilni sektor i stručnjaci.

„Prvi značajan korak smo napravili u martu, kada je usvojen Zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi“, rekla je Vujović.

Ona je dodala da je ministarstvo u tom cilju podržalo donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, među kojima i izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji.

„Kada je reč o klimatskim promenama, aktivni smo na više od pola. Sutra će biti održan Dijalog o klimatskim promenama, a u novembru će Republika Srbija ko-predsedavati na 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu“, izjavila je Vujović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.