U trendu

Srpski katastar predstavljen u UN kao primer dobre prakse

BEOGRAD/NJUJORK – Delegacija Republičkog geodetskog zavoda koju čine direktor Borko Drašković i v.d. pomoćnik direktora Sektora za razvoj Darko Vučetić predstavile su u Njujorku, na poziv UN, rezultate rada na implementaciji Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i model izrade Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka, koju je Srbija izradila među prvima u svetu, saopštio je danas RGZ.

Na panelu u sedištu UN-a su, osim predstavnika RGZ-a bili i predstavnici Australije i Novog Zelanda, kao i predstavnici Svetske banke.

RGZ je naveo da je pomenuta studija izrađena u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ u saradnji sa Svetskom bankom.

Zaključak prisutnih je da je Srbija ostvarila veliki napredak na polju integracije geoprostornih podataka i domena zemljišne administracije i da je pristup koji je primenjen odličan primer dobre prakse i recept za mnoge zemlje sveta.

Na glavnoj sednici 12. zasedanja Organizacije UN za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku Darko Vučetić je, kao član izvršnog odbora ove organizacije za Evropu, predstavio poziciju evropskih zemalja u domenu primene geoprostornih podaka u efikasnoj zemljišnoj administraciji.

Vučetić je naglasio da je integracija okvira za efikasnu zemljišnu administraciju i okvira za upravljanje geoprostornih informacija od presudne važnosti.

Takođe, predstavnik RGZ-a je u ime svih evropskih zemalja predstavio poziciju Evrope u domenu vodnih geoprostornih informacija i pohvalio činjenicu da je odlučeno da se i ovaj važan deo rada ovog tela veže za integrisani okvir za geoprostorne informacije.

Učešće delegacije RGZ-a je još jedan od dokaza da Srbija i Republički geodetski zavod uživaju veliku međunarodnu reputaciju i ugled zahvaljujući ostvarenim rezultatima i reformi koje naša zemlja sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.