U trendu

Riblji fond bogatiji za više od 21 tone mlađi šarana

NOVI SAD – Tokom akcije redovnog godišnjeg poribljavanja pušteno je 21.150 kilograma šaranske mlađi u ribolovne vode kojima upravlja Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

To preduzeće saopštilo je da se danas poribljavalo na Dunavu kod Futoga i na Velikom bačkom kanalu kod Sombora.

V. d. direktora „Voda Vojvodine“ Srđan Kružević tokom današnje akcije rekao je da je u 2021. godini puštena rekordna količina od 105.750 jedinki.

„Prvi put poribljavamo sa autohtonom vrstom vretenastog šarana. Trudimo sa da poribljavamo nova mesta, gde ćemo imati sigurnu pomoć ljudi iz lokala, koji su okrenuti prirodi i zaštiti ribljeg fonda“, rekao je on.

Kružević je najavio da će Vode Vojvodine uraditi monitoring kako bi se videlo pravo stanje ribljeg fonda, pokrenuti inicijative za zabranu privrednog ribolova na području Grada Novog Sada i za povećanje broja prirodnih mrestilišta.

Lokacije na kojima je danas puštena riblja mlađ prvi put su se ove godine našle na listi za poribljavanje.

U Dunav kod Futoga pušteno je 1.600 kilograma, što je pojedinačno najveća količina riblje mlađi u okviru ovogodišnjeg poribljavanja, a u Veliki bački kanal kod Sombora 800 kilograma mlađi.

Kroz akciju poribljeno je ukupno 24 lokacije na kanalima Hidrosistema DTD, delovima Dunava, reke Krivaje i zaštićenih područja Jegrička i Beljanska bara.

Najavljeno je da će sve lokacije u narednom periodu češće kontrolisati i ribočuvari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar