U trendu

Rijad pregovara o prodaji još 1,0 vlasništva u Aramku

RIJAD – Saudijska Arabija pregovara o prodaji još 1,0 posto vasništva u državnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramko jednoj „vodećoj globalnoj energetskoj firmi“, izjavio je princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

„Ne želim da dajem nikakva obećanja, ali vodimo razgovore s jednom vodećom svetskom energetskom kompanijom o sticanju vlasničkog udela od 1,0 posto“, rekao je bin Salman u intervjuu na saudijskoj televiziji, prenosi CNBC.

On je ocenio da će „to biti sjajna stvar za povećanje Aramkove prodaje u matičnoj zemlji te kompanije“, ne otkrivajući o kojoj je firmi reč, već da samo dolazi iz jedne „ogromne“ države.

Bin Salman je naveo takođe da se vode razgovori i sa drugim firmama, te da bi deo akcija Aramka mogao da bude prenet na suvereni fond bogatstva kraljevine i na Javni investicioni fond. Deo akcija bi, kaže, mogao da bude dodatno uvršten na saudijskoj berzi Tadavul.

Inicijalna javna ponuda Saudi Aramka bila je najveći svetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadavul listirano je oko 1,5 posto akcija ove kompanije.

Aramko je na IPO-u prikupilo 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila „grinšu opciju“ (prodaja veće količine akcija od prvobitno utvrđenog obima) i prodala još 450 miliona akcija, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada poseduje više od 98 procenata Aramkovih akcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.