U trendu

Rizici za privredni rast u 2016.

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu danas su ocenili da postoje rizici da u Srbiji u 2016. godini bude ostvaren planirani privredni rast, ali da je velika izvesnost da će biti nastavljena fiskalna konsolidacija.
„Teško je očekivati da će, kao krajem 2014. i početkom 2015. godine, rast izvoza biti glavni faktor rasta proizvodnje“, rekao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. 

Stamenković je kazao da je zabrinjavajuće što je rast prehrambene industrije u 2015. godini bio manji od očekivanog, tako da će od konkurentnosti tog sektora u velikoj meri zavisiti privredni rast ove godine.

Na ekonomska kretanja, kako je istakao, značajno će uticati i proizvodnja Železare Smederevo i RTB Bora, koji su suočeni sa problemima jer je na svetskom tržištu pala cena čelika i obojenih metala.

„Skeptičan sam u pogledu pregovora sa kineskom kompanijom o preuzimanju Železare jer je u celom svetu pad tražnje čelika, a i Kina se suočava sa otpuštanjem radnika iz te proizvodnje“, kazao je Stamenković.

On je dodao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zavisiti i od rasta investicija.

„Bojim se da će u predizborom periodu investitori da se uzdrže od ulaganja u Srbiji, mada nisu neizvesni rezultati izbora“, rekao je Stamenković.    

Urednik MAT-a i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da očekuje da Srbija u 2016. godini nastavi da ostvaruje dobre fiskalne rezultate.

Po njegovoj oceni Vlada Srbije može biti spokojna da misija Medjunarodnog monetarnog fonda, koja dolazi u Beograd 18. februara povodom nove revize tekućeg aranžmana, neće imati zamerki da se sprovodi sve što je dogovoreno.

„Nema rizika da reogranizacija i sistematizacija radnih mesta u javnom sektoru neće biti uradjena onako kako je dogovoreno sa MMF-om. To je obiman i složen posao koji do sada nije radjen i nije problem što će za nekoliko dana biti probijeni rokovi za dostavljanje planova“, ocenio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.