U trendu

Rodno odgovorno budžetiranje- jednake šanse za sve

BEOGRAD – Rodno odgovorno budžetiranje veoma je važno da bi i muškarci i žene imali jednaka prava, a Srbija poslednjih godina ima u potpunosti rodno odgovoran budžet i u svetu je prepoznata kao jedna od retkih zemalja koja vodi računa o tome, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je danas uoči otvaranja konferencije o rodno odgovornom budžetiranju novinarima rekla da to znači da se kroz budet koji Vlada planira vodi računa da on bude raspodeljenj jednako i ka ženama, i ka muskarcima.

Mihajlović je podsetila da su od 2015. godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i organizacija UN Women pokrenuli u saradnji sa Ministarstvom finansija, ali i ostalim nadležnim ministarstvima izmene Zakona o budzetskom sistemu.

Zahvaljujući tome svi resori, kako na nacionalnom, tako i lokalnom nivou su u obavezi da kad planiraju budzete moraju da stvore jednake uslove, odnosno da ih koriste žene i muškarci.

„Ponosna sam da Srbija ima rodno odgovorni budžet poslednjih godina i da je u svetu prepoznata kao jedna od retkih zemlja koja ima rodno odgovorni budžet“, rekla je Mihalović.

To je kaže veliki korak kao onome u čemu se nastoji – da se stvore jednaki uslovi kako za mušskarce, tako i žene.

Mihajlović je rekla da je ipak preostalo još posla i da ima još mnogo toga što bi trebalo uraditi na lokalnom nivou.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je budžet važna alatka našeg sistema te da je uvođenje rodne perspektive u buđzet jedna od najvažnjih politika i najprogresivnijih reformi koje se dešavaju.

Ideja današnje konferencije je da se predstavi napredak vlade u uvođenju rodno odgvovornog budžetiranja, kao i da se promovišu primeri dobre prakse i doprinos ROB-a u poboljšanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović navela je da su rezultati vidljivi i da se svake godine povećava broj korisnika u budžetu sa rodnom komponentom.

„U 2017. kod 10 budzetskih korisnika imali smo programe koji su imali rodnu komponentu, 2018. kod 14 korisnika, u 2019 kod 18 njih, što pokazuje da se svake godine povećava broj korisnika koji u budzetu imaju rodnu komponentu“, rekla je ona.

U izvršenju budzeta za 2018. kaže, poseban deo odnosiće se na rodno budžetiranje.

Jovanović je kazala da visoka stopa izvršenja znači da su programi dobro koncipirani.

„Pokrajina i dalje radi na implementaciji rodno odgovornih elementa i cilj nam je da osim direktnih buđzetskih korisnika to proširimo i na ostale budžetske korisnika i da na tome dalje radimo kao i pomognemo lokalnim samoupravama“, rekla je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.