U trendu

Rublja nastavlja da pada posle američkih sakcija

Rublja je danas nastavila da gubi vrednost, drugi dan zaredom, posle novih sankcija SAD Rusiji.

Dolar vredi više od 63 rublje prvi put od decembra 2016, posle pada od preko 4,5 odsto. Evro je na iznad 78 rublji prvi put od početka 2016, kada su rekordno niske cene nafte naštetile ruskoj privredi, preneo je AP.

Sankcije SAD, uvedene u petak protiv brojnih ruskih biznismena, zvaničnika i kompanija, izazvale su nagli pad akcija tih kompanija, pre svega proizvodjača aluminijuma Rusal, ali su potresle i šire tržište, posebno banke koje bi mogle biti izložene zbog sankcionisanih firmi.

Zamenik ruskog premijera Arkadi Dvorkovič je rekao da će se planirana podrška vlade kažnjenim kompanijama fokusirati na njihovu stabilizaciju kako bi se spasla radna mesta, a ne poduprla vrednost njihovih akcija.

Glavni moskovski berzanski indeks MOEX jutros je pao 1,4 odsto posle velikog pada juče.

Akcije Rusala su naglo pale pošto su objavljene sankcije – za 50 odsto na berzi u Hong Kongu, a kompanija je upozorena da bi mogla da ode u stečaj.

Danas je Ivan Glazenberg direktor kompanije Glenkor, giganta u trgovini sirovinama, napustio upravni odbor Rusala, saopštio je Glenkor.

Glenkor je saopštio da zasad neće nastaviti rad na planiranom dogovoru da zameni 8,5 odsto udela u Rusalu za udeo u holding kompaniji EN+ grupi ruskog milijardera Olega Deripaske koji je direktor i Rusala.

Glenkor, veliki kupac aluminijuma od Rusala, dodao je da „još procenjuje poziciju pod ugovorima s Rusalom“.

Sankcijama su u SAD zamrznuta sredstva pojedinaca i entiteta koji su pod sankcijama, dok je Amerikancima zabranjeno da posluju s njima.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je u petak nove sankcije za sedam ruskih oligarha i 17 ruskih državnih zvaničnika kao i njihovih firmi zbog „štetnog delovanja“.

Medju njima su Oleg Deripaska, vlasnik aluminijumskog giganta Rusala, Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, važni akteri u energetskom sektoru kao i Kiril Šamalov, koga je Vašington predstavio kao zeta predsednika Vladimira Putina, mada su se prema nepotvrdjenim izveštajima on i Putinova ćerka u medjuvremenu razveli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.