Rudari Ibarskih rudnika zamrzli najavljeni štrajk

Štrajkački odbor “Ibarskih rudnika” danas je zamrzao najavljeni štrajk jer je postignut sporazum kojim se trajno rešava plasman uglja iz tih rudnika.

Štrajk je bio najavljen jer je došlo do potpunog prestanka isporuke uglja u termoelektrane EPS-a, a proizvodnja je pre dva meseca potpuno obustavljena čime je 500 radnika dovedeno u opasnost da izgube posao.

“Ibarski rudnici” iz Baljevca, koji rade u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) “Resavica” su neprekidno kopali ugalj više od 90 godina.

Predsednik Glavnog odbora Sindikata rudnika JP PEU “Resavica” Goran Nikolić je izjavio da su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor “Resavice” Stevan Dželatović i predstavnici Štrajkačkog odbora i sindikata potpisali sporazum o trajnom rešenju plasmana uglja iz “Ibarskih rudnika”.

Sporazumom je predviđeno da će se posle završetka tendera, a najkasnije do 15. decembra, pa do kraja 2016. godine, vršiti otprema uglja sa depoa “Ibarskih rudnika” prema TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu od 150.000 tona.

TE “Morava” Svilajnac će zbog kapitalnog remonta, u 2016. godini preuzeti 40.000 tona uglja, a od 2017. godine najmanje 80.000 tona uglja iz “Ibarskih rudnika”.

Proizvodnja uglja sa Površinskog kopa Progorelica biće redukovana na 80.000 tona godišnje zbog čega nijedan proizvodni radnik neće ostati bez posla, već će se rasporediti na proizvodnju uglja i bornih minerala iz jama “Ibarskih rudnika”, navodi se u sporazumu.

Jedan od zahteva rudara bio je poštovanje sporazuma iz 2010. godine zaključenog između “Resavice” i “Balkan golda” kojim se “Resavici” priznaju dotadašnja istraživanja i koji predviđa da se, prilikom eventualnog otvaranja rudnika, formira zajedničko preduzeće u kome će uglavnom raditi rudari “Ibarskih rudnika”.

Današnjim sporazumom je predviđeno formiranje Radne grupe za borne minerale koju će činiti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, JP PEU “Resavica” – Ibarski rudnici, i “Balkan gold” koja će utvrditi sva sporna pitanja i sačiniti novi Sporazum o saradnji na istraživanju i eventualanoj eksplotaciji.

Potpisivanjem sporazuma zamrzavaju se sve planirane štrajkačke aktivnosti do početka realizacije sporazuma.

Sindikat radnika “Ibarskih rudnika” je prošle sedmice doneo odluku o štrajku, prvo upozorenja, a zatim totalnoj obustavi rada, sa zahtevom da se trajno reši plasman uglja iz “Ibarskih rudnika” i poštovanje sporazuma sa “Balkan goldom”.

Štrajk upozorenja bio je zakazan za 23. novembar,  a bila je najavljena i blokada Ibarske magistrale.

(Beta)

Ostavite komentar