U trendu

Rudari traže smenu menadžmenta RTB Bor

Sindikat rudara Srbije u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor zatražio je danas od premijera Srbije Aleksandra Vučića da smeni menadžment tog preduzeća i direktora Blagoja Spasovskog.
„Razlozi za smenu su neispunjenje plana poslovanja, loš izbor tehnologije za novu topionicu, zatvaranje radnih radnih mesta i zatvaranje pogona“, izjavio je predsednik tog sindikata Ljubiša Miljković na konferenciji za novinare i istakao da je sadašnji direktor krivac za stanje u tom preduzeću.

Miljković je zatražio i da se poštuje zakonom definisana beneficija za svako radno mesto i da se zaposlenima omogući da idu na vreme u penziju.

Sindikat je saopštio da su poslovni rezultati tog preduzeća loši, navodeći da je prošle godine proizvodni plan bio 80.000 tona katodnog bakra, a da je ispunjeno samo 50 odsto plana i proizvedeno oko 40.000 tona.

„Sindikat je spreman da sa premijerom i resornim ministarstvom razgovara o ovim problemima“, dodao je Miljković.

U sindikatu su naveli i da je za godinu dana bez posla ostalo 1.000 radnika, a da se najavljuje otpuštanje još toliko.

Komentarišući navode da je za RTB zainteresovana kineska kompanija, on je rekao da je osim nje bilo zainteresovanih kompanija iz Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Naveo je da RTB ima rezerve rude za preko 100 godina, stručne ljude i radnike.

„Nemamo ništa protiv da neko ulaže u RTB. Nas interesuju radna mesta i plate, a radnici žele da obavljaju svoj posao. Jedva čekamo da se reši pitanje ko je gazda u RTB-u“, dodao je on.

Prema navodima medija, kineska državna rudarska kompanija Li Ten uputila je pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB-om i nudi ulaganja od 350 do 400 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.