Rudnik Veliki Majdan u 2017. u budžet uplatio 30 odsto više rudne rente

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan kod Ljubovije poslovao je stabilno i uspešno u 2017. godini i u budžet Srbije uplatio 30 odsto više novca po osnovu rudne rente nego prethodne godine, odnosno 65 miliona dinara, saopštila je danas britanska kompanija „Mineko“ (Mineco) koja je vlasnik Rudnika.

U devetoj godini od ponovnog pokretanja proizvodnje, u Rudniku Veliki Majdan proizvedeno je 50.000 tona rude, a rudnik je zabeležio rast dobiti u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući stabilnom i stalnom porastu cena na tržištu metala.

Od 2009. godine preradjeno je više od 450.000 tona rude, proizvedeno 28.000 tona koncentrata olova i više od 33.000 tona koncentrata cinka.

U Rudniku radi 300 ljudi, čiji su lični dohoci i svi doprinosi svakog meseca od preuzimanja rudnika u celini i na vreme bili uplaćeni, naveo je „Mineko“.

Planovi kompanije su da Rudnik proizvodnju održi na istom nivou, s tim da će nastaviti ulaganja u obnavljanje opreme u iznosu od milion dolara, koliko će biti investirano i u istražne radove.

„Kao preduzeće koje je izuzetno značajno za lokalnu privredu i stanovništvo, Rudnik je u prošloj godini u saradnji sa lokalnom samoupravom radio na revitalizaciji i asfaltiranju 11 kilometara lokalnog puta, pomaže rad lokalnih sportskih i kulturno-umetničkih društava, a kao društveno odgovorno preduzeće donirao je sredstva za nabavku medicinske opreme područnom Domu zdravlja u Ljuboviji i Medicinskom centru u Loznici. Donirana su i sredstva za sprovodjenje akcija dobrovoljnog davanja krvi“, navodi se u saopštenju „Mineka“.

Dodaje se da se stalno ulaže u održavanje sistema za zaštitu prirodnih voda, a visok nivo bezbednosti postignut je sanacijom brane jalovišta i ostalih infrastrukturnih objekta, koja je uradjena kada je „Mineko“ preuzeo Rudnik.

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan izašao je iz stečaja 2006. godine, a njegovu revitalizaciju Agencija za stečaj Srbije proglasila je jednom od najbolje rešenih.

Pored Rudnika Veliki Majdan, britanska kompanija „Mineko“ sa svojim partnerima upravlja sa još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Bosil-Metalom kod Bosilegrada, gde je pokrenuta „pilot-proizvodnja“.

U BIH, „Mineko“ upravlja Rudnikom olova i cinka „Gross“, sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike