najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rumunija konvertuje kredite u francima u domaću valutu

Donji dom rumunskog parlamenta jednoglasno je danas usvojio zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u kredite u domaćoj valuti po istorijskim kamatama, uprkos preporukama centralne banke i pozivima ekonomista na obazrivost po ovom pitanju u izbornoj godini, prenosi agencija Rojters.

Zakon, koji su podržale sve političke grupacije u parlamentu, primeniće se na sve kredite u švajcarskim francima bez obzira na njihovu vrednost, čime je odbačen prošlonedeljni predlog da se omogući samo konverzija kredita čiji je iznos ispod 250.000 “švajcaraca”.

Pre izbijanja svetske finansijske krize, hiljade građana u zemljama centralne i istočne Evrope uzelo je kredite po niskim kamatnim stopama indeksirane u valutama poput švajcarskog franka, ali su kasnije upali u probleme sa servisiranjem tih kredita kada su njihove nacionalne valute počele da gube vrednost.

Zalaganja svih političkih stranaka za to da se ponudi zakonski osnov za dužnike u švajcarskim francima, u Rumuniji su se intenzivirala ove godine pošto političke grupacije nastoje da se što bolje pozicioniraju pred parlamentarne izbore 11. decembra.

“Ovo nije zakon protiv bankarskog sistema. To je zakonski akt čija je namena da reši problem dužnika”, rekao je poslanicima Liviu Dragnea, šef najveće stranke u zemlji, levičarske Socijal Demokratske partije.

Centralna banka nije želela da daje bilo kakav komentar nakon glasanja u parlamentu.

Ona je ranije procenila da će konverzija, prema kojoj će krediti biti “prebačeni” u domaću valutu po kamatama koje su važile kada su krediti odobreni u švajcarskim francima, koštati domaće banke oko 2,4 milijarde leja (600 miliona dolara) zbog kursnih razlika.

Za razliku od drugih bivših država iz komunističkog bloka, u Rumuniji krediti u “švajcarcima” čine oko 5,0 odsto od ukupno odobrenih kredita, a tako nizak nivo se duguje centralnoj banci koja je u to vreme kontinurano upozoravala građane na opasnost od valutnog rizika, navodi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike