U trendu

Rumunija pozvala Srbiju da učestvuje u projektu Agri

Rumunija je danas pozvala Srbiju da se priključi projektu Agri za transport tečnog gasa iz Azerbejdžana, a dogovoreno je i da će Srbija i Rumuni zajednički raditi na razvoju gasne interkonekcije, rečeno je nakon sastanka ministara energetike dve države u Beogradu.
Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je novinarima nakon sastanka da projekat Agri može da dovede dodatne količine gasa na Zapadni Balkan i da je to način da Srbija obezbedi nove izvore snabdevanja gasom.

Sistem Agri (interkonekcija Azerbejdžan – Gruzija – Rumunija) trebalo bi da ima kapacitet od pet do osam milijardi kubnih metara gasa godišnje. Plan je da se tim sistemom gas iz Azerbejdžana cevima dopremi do Gruzije, gde će biti pretvaran u tečni gas i zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja, rečeno je posle sastanka.

Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.