U trendu

RUS i Kina premostile Amur prekograničnim magistralnim mosto

MOSKVA – Na Dalekom istoku je završena izgradnja mosta koji povezuje Rusiju i susednu Kinu preko reke Amur.

Ova istorijska saobraćajnica je, kako ocenjuje RT, prva takve vrste između dve države, koja je izgrađena s ciljem da se bilaterana ekonmska saradnja podigne na viši nivo.

Most povezuje gradove Hejhe na severu Kine i Blagoveščensk na krajnjem istoku Rusije, koji se nalaze na suprotnim obalama reke Amur. Most je duži od jednog kilometra i deo je ključnog projekta autoputa ukupne dužine 19,9 km.

Ambiciozan građevinski projekat, vredan 300 miliona dolara, započet je u decembru 2016. godine, a dva dela masivnog mosta spojena su krajem maja ove godine. Lokalne vlasti su danas objavile završetak građevinskih radova, utirući put njegovom otvaranju planiranom za april 2020. godine.

„Most ima strateški značaj za nas“, rekao je guverner regije Amur Vasilij Orlov tokom ceremonije obeležavanja završetka projekta.

Oštri vremenski uslovi u ovom hladnom regionu godinama sputavaju prekograničnu trgovinu, ali ovaj ambiciozni projekat bi trebalo da reši ovaj problem.

Nakon što ruta postane operativna, obim kargo transporta bi mogla da se poveća za osam puta na četiri miliona tona, izjavio je Aleksandar Kozlov, ruski ministar za razvoj Dalekog istoka.

Novi most bi, takođe, trebalo da doprinese unapređenju turizma, povećavajući priliv turista iz Kine na dva miliona.

Međutim, u početku turisti neće moći da koriste ovaj put, jer će on biti dostupan samo teretnim kamionima. Kako navodi RT, biće potrebno još godinu i po dana da se izgradi prelaz preko mosta koji će omogućiti putnički saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.