U trendu

RUS i SRB zajedno će razvijati inovacije u elektroenergetici

BEOGRAD – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije „Ros seti“ Pavel Livinski potpisali su danas Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Popović je istakao da je reč o jednoj od najvećih elektromreža u svetu, te da je Livinski predstavnik „novog mladog pokoljenja elektroenergetskog biznisa“, a koji, kako je naveo, prepoznaje Srbiju kao destinaciju gde i Rusija može da dobije ogromno znanje.

Livinski je potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer, kako je rekao, označava razvoj sinhronizovanog rada i zajedničkog razvoja.

Memorandumom su definisani ključni pravci saradnje u oblasti razvoja inovacija u elektroenergetskom kompleksu Srbije i Rusije.
Konkretno, strane nameravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, uvode inteligentne sisteme upravljanja distribucijskom mrežom koristeći „smart siti“ tehnologiju, zajednički da sprovode tehnička istraživanja i dele iskustva u radu sistema za merenje električne energije.

Kako je rečeno, i ruska kompanija želi aktivno da radi na digitalnoj trasformaciji energetike.

Dva partnera planiraju da zajednički razvijaju elektroenergetske komplekse Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da zajednički donesu nova tehnološka rešenja na tržišta trećih zemalja.

Potpisivanju memoranduma u Vladi Srbije prisustvovao je i specijalni predstavnik predsednika Ruske federacije za međunarodnu saradnju iz oblasti elektroenergetike Sergej Šmatko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.