Rusi i benzin kupuju onlajn, isporuka do parkiranog auta

MOSKVA – Stanovnici pojedinih gradova u Rusiji sada mogu i benzin da kupuju onlajn, pošto dva startupa nude isporuku goriva direktno do mesta na kojem je parkiran automobil.

Ta vrsta usluge je već dostupna u Severnoj Americi i Evropi, ali može biti posebno primamljiva u Rusiji imajući u vidu oštre zime u toj zemlji, prenosi agencija Rojters.

Startap „Toplivo v Bak“, što u prevodu znači „Gorivo u rezervoar“, i druga kompanija pod nazivom „Pumpa“, po prijemu narudžbine putem jedne aplikacije za smartfone toče gorivo na licu mesta gde god je vozilo parkirano – čak i ako vlasnik nije tamo.

Ova vrsta usluge dostupna je u četiri grada – Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju i Krasnodaru.

Registrovani korisnik usluga nekog od navedena dva startapa koji ostane bez goriva treba samo da otkuca narudžbinu na svom pametnom telefonu, a aplikacija prenosi tačnu lokaciju njegovog vozila.

Narudžbinu elektronski prima kurir koji vozi mali kombi sa prikačenim rezervoarom sa gorivom, koji sadrži dva odvojena spremnika – za benzin i dizel, i crevo za točenje.

Ako klijent ostavi otvoren poklopac za benzin, vozilo se može dopuniti gorivom bez potrebe da oni budu prisutni, ali se svi kupci ne odlučuju za takvu opciju.

„Ljudi se plaše da će, ako ostave otvoren poklopac, neko sipati šećer u rezervoar ili im ispumpati benzin ili uraditi nešto drugo“, kaže Boris Židovlenkov, izvršni direktor firme „Toplivo v bak“, koja je počela da nudi ovu uslugu 2017.

Najviše narudžbina pomenuta dva ruska startapa dobijaju od kompanija koje se bave deljenjem vožnje, dok su ostali kupci privatni vlasnici automobila.

„Toplivo v bak“ i „Pumpa“ za sada nisu veliki igrači na ruskom tržištu goriva, a dnevno isporuče na poziv između 16.000 i 18.000 litara goriva, što je približno ista količina koju bi jedna benzinska stanica prodala za jedan dan. Međutim, oba startapa planiraju rast uz pomoć novih tehnologija, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike