Rusi u proseku za novogodišnje praznike potrošili po 206 $

MOSKVA – Rusi su za novogodišnje praznike, koje su trajali više od nedelju dana, u proseku potrošili po 13.870 rubalja (206 dolara), što je oko 300 rubalja (4,50 dolara) manje nego prošle godine, prema rezultatima istraživanja ruskog Centra za istraživanje javnog mnjenja objavljenim danas.

Prošle godine, izdaci za novogodišnje praznike iznosili su u proseku 14.195 rubalja po stanovniku (211 dolara), pokazuje ovo istraživanje, a prenosi agencija Tas s.

„Oko 5.375 rubalja (80 dolara) otišlo je na poklone za voljene i prijatelje, 4.595 rubalja (68 dolara) je u proseku koštala novogodišnja trpeza, a 3.903 rublje su potrošene na putovanja, jelke, restorane i tako dalje“, navodi se u studiji.

„Samo dva odsto ispitanika je reklo da nije potrošilo ni kopejku na doček Nove godine i na praznike“, prema ovom istraživanju.

Novogodišnji pokloni su, kako se dodaje, nadmašili očekivanja mnogih Rusa.

Dvadeset sedam odsto njih dobilo je parfeme, kozmetiku i nakit kao novogodišnje poklone, a 17 procenata razne stvari za uspomenu, navodi Tas s.

Istovremeno, tri procenta anketiranih dobilo je karte za pozorište ili koncert, a jedan odsto aranžman za putovanje, što je znatno ispod očekivanja budući da se svaki deseti i svaki jedanaesti žitelj Rusije nadao takvim iznenađenjima kao novogodišnjem poklonu.

Jednonedeljni praznični odmor bio je uživanje za 69 posto anketiranih Rusa, što je manje od 73 procenta koliko ih je bilo zadovoljno prošlogodišnjim zimskim praznicima.

Lista aktivnosti tokom praznika bila je približno ista kao lani: 30 odsto je posetilo prijatelje (42% prošle godine), 28 procenata je vreme provodilo u šetnjama (30% lani), a 24 posto je išlo na skijanje ili klizanje.

Znatno je porastao broj Rusa koji su se odmarali kod kuće, sa 18 procenata prošle na 29 odsto ove godine.

Svaki peti Rus je radio za vreme praznika (21 posto).

Čak 32 procenata ruskih građana idealan zimski odmor vezuje za skijanje ili klizanje, 22 odsto za posete istorijskim mestima i za izlete, dok za 21 posto idealan zimski odmor predstavljaju plaže i sunce.

Takođe, 21 odsto ispitanika je reklo da bi voleli da provedu praznike sa rođacima.

Centar za istraživanje javnog mnjenja je sproveo anketu 11. januara 2019. metodom telefonskih intervjua 1.600 ispitanika starosti 18 godina i više.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike