U trendu

Rusija odustaje od tranzita gasa kroz Ukrajinu posle 2020?

Rusija je spremna da razmotri korišćenje gasnog transportnog sistema Ukrajine posle 2020. godine, uzimajući u obzir ekonomski opravdane i konkuretne uslove za njegovu upotrebu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo energetike.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je, u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Evropske komisije zaduženim za energetsku uniju Marošem Šefčovičem o tranzitu gasa preko Ukrajine, još jednom potvrdio posvećenost Rusije neometanim isporukama, navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi ruska agencija Tas s.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler je nešto ranije izjavio da Gasprom može zadržati tranzit gasa preko Ukrajine, u obimu od 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje, ako Ukrajina opravda izvodljivost novog ugovora o tranzitu.

Gasprom i ukrajinski Naftogas su važeći ugovor o isporukama gasa Ukrajini potpisali u januaru 2009. godine i on važi do 31. decembra 2019. godine.

Prema tom ugovoru, obim isporuka je 2009. godine trebalo da iznosi 40 milijardi kubnih metara gasa, a počev od 2010. godine 52 milijarde kubnih metara godišnje.

Od novembra 2015. godine, Kjev nije kupovao ruski gas, zamenivši ga reverzibilnim isporukama gasa iz Evrope.

Gasprom i Naftogas Ukrajine se sude pred Arbitražnim sudom u Stokholmu od juna 2014. godine, a predmet potraživanja su ugovori za isporuku gasa iz Rusije u Ukrajinu i za tranzit gasa kroz Ukrajinu od 2009. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.