U trendu

Rusija odustaje od vecinskog udela u Evroazijskoj banci?

MOSKVA — Rusija planira da odustane od svog većinskog udela u Evroazijskoj razvojnoj banci (EDB), kako bi smanjila rizik da se ta finansijska insitucija nađe na meti sankcija, izveštava „Blumberg“ pozivajući se na tvrdnje tri sagovornika.

Evroazijsku razvojnu banku osnovalo je šest bivših sovjetskih republika s ciljem unapređenja ekonomske integracije, a Rusija, koja drži 65,97 posto udela u EDB, želi da smanji svoj zajednički udeo s Belorusijom na ispod 50 procenata, navode izvori njujorške agencije koji su tražili da ne budu imenovani jer planovi za sada nisu javni.

Mnogi državni privredni subjekti u tim dvema zemljama pogođeni su sankcijama SAD i Evropske unije, uključujući sankcije vezane za rat u Ukrajini, ali EDB nije na meti.

Pres služba Evroazijske razvojne banke odbila je komentar, a ministarstva finansija Rusije i Kazahstana nisu odmah odgovorila na zahtev „Blumberga“ za komentarom.

Kazahstan, koji je deo carinske unije s Rusijom, mogao bi da postane većinski akcionar banke ako bude postignut takav dogovor, navela su dvojica sagovornika.

Ta zemlja trenutno ima 32,99 posto udela u EDB, Belorusija ima oko 1,0 odsto, a Tadžikistan, Jermenija i Kirgistan poseduju ostatak. Ova institucija ima 1,5 milijardi dolara uplaćenog kapitala, prema podacima sa njenog veb sajta.

Evroazijska razvojna banka je ponudila 8. avgusta da otkupi čak 300 miliona dolara duga po osnovu obveznica koje dospevaju u septembru, od ukupno neotplaćenih 436 miliona dolara. Ovaj zajmodavac je početkom maja, prema navodima S&P Global Rejtingsa, otkupio više od 50 miliona dolara duga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar