U trendu

Rusija počela polaganje podmorskog gasovoda ka Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je danas početku polaganja podmorskog gasovoda „Turski tok“, koji bi trebalo da snabdeva i Evropsku uniju gasom.

To je i simboličan projekat pomirenja Moskve i Ankare.

Putin je početak radova na obali Crnog mora pratio s broda koji polaže cevi do dva kilometra dubine.

Po planu, predvidja se izgradnja dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa, koji će činiti taj gasovod ispod Crnog mora.

Namera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj, ali i da Turska postane tranzitna zemlja ka Evropskoj uniji umesto Ukrajine.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine, u jeku ukrajinske krize, istovremeno kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala Evropska unija.

Turski tok je odlagan zbog toga što nije postignut dogovor s turskom vladom i zatim je suspendovan zbog diplomatske krize nastale kada je turska avijacija oborila ruski bombarder iznad sirijsko-turske granice u novembru 2015.

Ponovo je pokrenut prošlog leta posle pomirenja ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)